
Zaczynamy tydzień Halloween, postaramy się przez cały tydzień zamieszczać nowe pomysły na strasznie fajne przekąski imprezowe, które sami przetestujemy z naszymi gośćmi w tym roku.
W casa de Ania i Szymon okazało się, że obchodzimy "święto" Halloween. Sądząc po stopniu zaangażowania i przejęcia Ani jest to najważniejsze święto w roku - jedyna na które zapraszamy ludzi do domu (o wcale nie - przypis Ania), ale też jedyne podczas którego gościmy w domu dynię (dynię tak, a moje pomysły na nią znajdziecie TU - A.). I właśnie dziś przy okazji zajęć praktyczno technicznych z resztek po wycięciu w dyni strasznych min po chwili nasze miny były uosobieniem zadowolenia. Szczerzę powiedziawszy, przepis na zupę z dyni mam zaznaczony w "Kuchni żydowskiej" od miesięcy. W internecie jest całkiem sporo wykwintnych przepisów na zupę z dyni i szczerze polecamy wypróbowanie wszystkich. Nasz przepis jest prosty, ale za to szybki i bezproblemowy zwłaszcza, że wykrajanie warzywa w kształty może być męczące.
Zupa z dyni
składniki:
- jedna mała dynia (400g)
- 800 ml wywaru warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 180 ml śmietany (3/4 szklanki)
- przyprawy
Dynię przekrajmy mniej więcej w 3/5 (poziomo ;). Wybieramy wnętrzności i odkładamy na bok z obu części. Z mniejszej części odzyskujemy dynię właściwą, czyli to co jest między skórką a "frędzlami zwisającymi".
Z większej części obskrobujemy, np. łyżką do lodów miąższ, tak by starczyło na zupę. Kroimy miąższ na spore kawałki i dusimy z niewielką ilością wody, pod przykryciem - ok. 25 min. Gdy dynia będzie miękka ale nie rozgotowana odcedzamy wodę i wlewamy do garnka z dynią wywar warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy czosnek, śmietanę (osoloną) pieprz i sól do smaku. Gotujemy 5 minut. Dla hardkorów: dolną część dyni czyścimy z wszelkich pozostałości wnętrzności, wlewamy wrzątek i oblewamy nim całe wnętrze - tak oto przygotowaną wazę stawiamy na stół.
Voilà. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz