środa, 27 października 2010

Zupa dyniowa


Zaczynamy tydzień Halloween, postaramy się przez cały tydzień zamieszczać nowe pomysły na strasznie fajne przekąski imprezowe, które sami przetestujemy z naszymi gośćmi w tym roku.


W casa de Ania i S
zymon okazało się, że obchodzimy "święto" Halloween. Sądząc po stopniu zaangażowania i przejęcia Ani jest to najważniejsze święto w roku - jedyna na które zapraszamy ludzi do domu (o wcale nie - przypis Ania), ale też jedyne podczas którego gościmy w domu dynię (dynię tak, a moje pomysły na nią znajdziecie TU - A.). I właśnie dziś przy okazji zajęć praktyczno technicznych z resztek po wycięciu w dyni strasznych min po chwili nasze miny były uosobieniem zadowolenia. Szczerzę powiedziawszy, przepis na zupę z dyni mam zaznaczony w "Kuchni żydowskiej" od miesięcy. W internecie jest całkiem sporo wykwintnych przepisów na zupę z dyni i szczerze polecamy wypróbowanie wszystkich. Nasz przepis jest prosty, ale za to szybki i bezproblemowy zwłaszcza, że wykrajanie warzywa w kształty może być męczące.

Zupa z dyni

składniki:
  • jedna mała dynia (400g)
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 180 ml śmietany (3/4 szklanki)
  • przyprawy

Dynię przekrajmy mniej więcej w 3/5 (poziomo ;).
Wybieramy wnętrzności i odkładamy na bok z obu części. Z mniejszej części odzyskujemy dynię właściwą, czyli to co jest między skórką a "frędzlami zwisającymi".
Z większej części obskrobujemy, np. łyżką do lodów miąższ, tak by starczyło na zupę. Kroimy mi
ąższ na spore kawałki i dusimy z niewielką ilością wody, pod przykryciem - ok. 25 min. Gdy dynia będzie miękka ale nie rozgotowana odcedzamy wodę i wlewamy do garnka z dynią wywar warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy czosnek, śmietanę (osoloną) pieprz i sól do smaku. Gotujemy 5 minut. Dla hardkorów: dolną część dyni czyścimy z wszelkich pozostałości wnętrzności, wlewamy wrzątek i oblewamy nim całe
wnętrze - tak oto przygotowaną wazę stawiamy na stół.
Voilà. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...