wtorek, 23 marca 2010

Obiadowe przygody na strychu?

Czasami wycieczki na strych popłacają. Strychy są tajemnicze, ciemne, zimne; są jak brama do przeszłości. Pamiętam jeden w kamienicy na woli. Niesamowicie ciemny, a na podłodze leżało mnóstwo piachu i kurzu, tyle, ze podłoga stawała się tylko abstraktem. Miałem wrażenie, ze za drewnianymi drzwiami jest zupełnie inne miejsce a przechodząc przez nie przenosimy się na inna planetę gdzie słońce dawno już zgasło a po mieszkańcach i przyrodzie zostały tylko piach, bibeloty, graty, fajanse i inne diwajsy ;} - mimo dziecinnego strachu zawsze znajdywałem coś ciekawego.Ostatnio na strychu rodziców Ani znaleźliśmy rzeczy zapomniane po przeprowadzce 2 lata temu. Pewne ważne farbki się znalazły... jakieś ładne doniczki, kolejna tona kocich zabawek, no i pointa całego wywodu czyli octy, oleje i inne płynne dodatki kuchenne. oczywiście wszystko do wyrzucenia... ale zaraz... ocet winny!! I oto jest nasz dzisiejszy bohater. Dzielny, spędził w zimnie i ciemności 2 lata. Cala przygoda zahartowała go, nadała mu głębi i wzmocniła wytrawny charakter. Oto skutki strychowej archeologii.


Polędwica wieprzowa - szymon crazy style ;)

2 osoby

składniki:

  • polędwica 0,45 kg
  • mała czerwona cebula
  • świeże listki rozmarynu
  • szczypta majeranku i oregano, soli i pieprzu
  • skórka pomarańczy
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sezam biały
  • ocet winny

Polędwice nacinamy na całej długości dosyć głęboko - na około 90%.

Mięso marynujemy w occie winnym - im dłużej tym lepiej. Smarujemy oliwą, posypujemy przyprawami. Na jednej połowie rozkładamy równomiernie skórkę pomarańczy (część), czosnek w płatkach, listki rozmarynu, czerwoną cebulę pokrojoną w małą kostkę i posypujemy sezamem. Zamykamy i z obu stron smarujemy oliwą, solą, pieprzem i zdobimy skórką pomarańczy. Układamy w półmisku i pieczemy w 190 stopniach jakieś 20 min. W środku powinna być różowa, ale upieczona.

Pieczona czerwona papryka w stylu South Beach

2 osoby

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka - wypatroszona i rozkrojona na 4 cz.
  • mało czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • czosnek starty na tarce
  • ocet winny

Paprykę układamy zewnętrzną stroną do góry, smarujemy octem, rozprowadzamy czosnek i posypujemy czerwoną cebulę. Pieczemy na grillu lub normalnie w 180 stopniach przez około 15 min - jak kto lubi.


Sałatka fusion style czyli przegląd lodówkowy

2 osoby

Składniki:

  • Sałata masłowa (zwyczajna) i rzymska (karbowana) - po kilka liści
  • 2 garści rukoli
  • pół ogórka
  • 3 pomidory pokrojone w ósemki lub 2 garście pom. cherry
  • wołowina upieczona lub ugotowana a następnie pokrojona na kawałeczki
  • kilka rzodkiewek
  • 1 duże awokado
  • pieprz kolorowy i inne "zielone" przyprawy wg uznania
  • oliwa
  • ocet winny

Wszystko kroimy, siekamy i rozdrabniamy - płyny wlewamy do miski i wszystko mieszamy. Jeśli nie macie ostrego noża w domu, a krojenie kojarzy się wam z mordęgą WYPOSAŻCIE SIĘ W DOBRY NÓŻ! Dla opornych i oszczędnych mam radę: w Ikei są super noże w cenie przystępnej - te z drewnianymi uchwytami i z ciemnymi z tworzywa - nie te czarne i plastikowe. Dobre noże ze stali molibdenowej. Są długo ostre i wygodne. Jeśli nadal nie pomogło wyobraź sobie, że ogórek to ręka twojego szefa, a pomidor to jego głowa. ;)

Smak kilkuletniego octu winnego jest niesamowity - jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat polecam sklep vom fass w blue city lub manufakturze... Idę wstawić sześciopak octu na strych...

1 komentarz:

  1. Ok, czegos takiego za Chiny nie zrobie (w sensie tej poledwicy) wiec musicie mnie kiedys zaprosic na lekcje gotowania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...