środa, 24 marca 2010

Co łączy jajecznice i muffinki

Śniadaniowe babeczki jajeczne !!
Szymon za nimi nie przepada ja je uwielbiam z kilku powodów: po przygotowaniu można część zjeść a część zostawić na później i zabrać ze sobą do pracy na ten przykład. Jeżeli jest się na diecie są świetną odpowiedzią na pytanie - co ja zjem na śniadanie bez chleba i niech to nie będzie kolejna jajecznica ani omlet (to dla tych co są na diecie south beach ;). Najlepsze jednak jest to, że ich kombinacji jest nieskończenie wiele w zależności od humoru, pogody czy ulubionego koloru.
Przepis jest inspirowany przepisem znalezionym w książce z dietą South Beach.

Babeczki jajeczne ze szpinakiem

12 babeczek
Składniki:
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 3/4 szklanki startego sera z obniżoną zawartością tłuszczu
  • 2-3 jajka w zależności od wielkości, powinny zajmować razem 3/4 szklanki
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebulki
  • parę kropel sosu paprykowego (jeśli ktoś lubi na ostro) lub sos Worcester
Rozgrzewamy piekarnik do 180stopniC. Blachę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek za pomocą kuchennego pędzelka albo paluchem ;)
Szpinak rozmrażamy, najlepiej w mikrofali na najwyższej mocy przez 2,5 minuty. Szpinak odsączamy a następnie mieszamy go w misce z jajkami i cebulką oraz sosem jeśli zdecydowaliśmy się na ostrzejszą wersję. Ja czasami dodaje innych sosów jak np sos Worcester.
Masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku przez około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika babeczki mogą troszkę oklapnąć, tak się zdarza.

1 porcja - 2 babeczki to około 77 kilokalori

P.S
Zapraszam na zdrową akcję na Durszlaku, więcej po kliknięciu na sałatę

2 komentarze:

  1. Nom nom nom nom nom nom nom

    Robilam te cudenka kiedzs na sniadanie, zapomnialam o nich! Ale sie poprawie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak można za nimi nie przepadac.. :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...