czwartek, 10 czerwca 2010

Sezonowo Kalafiorowo

Doprowadzony do porządku przez naszych Serdecznych Znajomych wracamy do publikowania naszych kulinarnych przygód.

Ostatnio chodził za mną krem z kalafiora. Za każdym razem gdy zaczynałem się zastanawiać nad obiadem od razu to danie pojawiało się w mojej głowie. Cóż zrobić jak podczas każdej wizyty w zaprzyjaźnionym warzywniaku cena kalafiora niweczyła moje plany. Aż nadeszły ciepłe majowe dni i statek z Cypru z kalafiorami dobił do brzegu. Za sprawą magicznej ręki rynku cena kalafiora upadła niczym złotówka w maju. Cierpliwość została nagrodzona. Po kilku próbach różnych receptur znalazłem najsmaczniejszy. Przepis jest zaczerpnięty z książki Kolory Smaków Magdy Gessler, hat tip!

Zupa - krem kalafiorowy Marty Gessler

Składniki:
  • Dorodny kalafior podzielony na możliwie małe kwiaty
  • pory, dwa, białe części głównie
  • oliwa, 1 łyżka
  • masło, 1 łyżka
  • ziemniaki, 2 spore
  • czosnek, 1 rozgnieciony ząbek
  • bulion warzywny, 1 l
  • śmietana 22%, 150 ml
  • gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz

Radzę zacząć od ugotowania własnego bulionu warzywnego, nie jest to trudne, ale długotrwałe. Jeśli mamy czas i ochotę polecam! Marchewkę i pietruszkę można przekąsić przy okazji podwieczorku lub 2 śniadania. Mięso można na przykład wrzucić do sałatki i tak właśnie notorycznie robię.
Następnie myjemy kalafiora i pora. Zielone części warzyw odkładamy i koncentrujemy się na białych. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy pora na talarki i wrzucamy na oliwę na patelnie razem z czosnkiem - podsmażamy delikatnie. Wrzucamy ziemniaki, pora, kalafior i bulion do gara. Gotujemy 20 min, aż warzywa będą gotowe. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Na koniec szalejemy z blenderem! Miksujemy na gładką masę.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam krem z kalafiora! :) Czy myslicie, ze bez ziemiakow tez bedzie dobre? Jutro ide polowac na kalafiory!

    OdpowiedzUsuń
  2. pewno! nie będzie taki kremowy, ale będzie bardziej kalafiorowy. Daj mniej pora i mniej wody, będzie kalafiorowy krem!

    OdpowiedzUsuń
  3. a na deser łyżka masła, która ze składników została :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...