Ostatnio chodził za mną krem z kalafiora. Za każdym razem gdy zaczynałem się zastanawiać nad obiadem od razu to danie pojawiało się w mojej głowie. Cóż zrobić jak podczas każdej wizyty w zaprzyjaźnionym warzywniaku cena kalafiora niweczyła moje plany. Aż nadeszły ciepłe majowe dni i statek z Cypru z kalafiorami dobił do brzegu. Za sprawą magicznej ręki rynku cena kalafiora upadła niczym złotówka w maju. Cierpliwość została nagrodzona. Po kilku próbach różnych receptur znalazłem najsmaczniejszy. Przepis jest zaczerpnięty z książki Kolory Smaków Magdy Gessler, hat tip!
Zupa - krem kalafiorowy Marty Gessler
- Dorodny kalafior podzielony na możliwie małe kwiaty
- pory, dwa, białe części głównie
- oliwa, 1 łyżka
- masło, 1 łyżka
- ziemniaki, 2 spore
- czosnek, 1 rozgnieciony ząbek
- bulion warzywny, 1 l
- śmietana 22%, 150 ml
- gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
Radzę zacząć od ugotowania własnego bulionu warzywnego, nie jest to trudne, ale długotrwałe. Jeśli mamy czas i ochotę polecam! Marchewkę i pietruszkę można przekąsić przy okazji podwieczorku lub 2 śniadania. Mięso można na przykład wrzucić do sałatki i tak właśnie notorycznie robię.
Następnie myjemy kalafiora i pora. Zielone części warzyw odkładamy i koncentrujemy się na białych. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy pora na talarki i wrzucamy na oliwę na patelnie razem z czosnkiem - podsmażamy delikatnie. Wrzucamy ziemniaki, pora, kalafior i bulion do gara. Gotujemy 20 min, aż warzywa będą gotowe. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Na koniec szalejemy z blenderem! Miksujemy na gładką masę.
Smacznego!
Uwielbiam krem z kalafiora! :) Czy myslicie, ze bez ziemiakow tez bedzie dobre? Jutro ide polowac na kalafiory!
OdpowiedzUsuńpewno! nie będzie taki kremowy, ale będzie bardziej kalafiorowy. Daj mniej pora i mniej wody, będzie kalafiorowy krem!
OdpowiedzUsuńa na deser łyżka masła, która ze składników została :)
OdpowiedzUsuń