...and now for something completely different!
Z racji dość częstego odwiedzania Empiku, i notorycznego mijania regału z książkami kucharskimi ostatnio trafiłem na coś kompletnie nowego. Zawsze szukałem dobrej i kompletnej książki o kulturze kulinarnej Japonii. Uwielbiam ich kulturę, zarówno tradycyjną jak i współczesną. Trudno powiedzieć co takiego przyciąga Japończyków i Polaków, ale zarówno w Polsce jak i w Japonii są spore grupy fascynatów orientalnej kultury odpowiednio Japońskiej i Polskiej. Warto za pomocą google translate obejrzeć japońskie forum dotyczące przygotowywania bigosu :P. W Polsce nie jest jeszcze popularna turystyka gastronomiczna, ale właśnie wydawnictwo Pascal wydało kilka takich książek kucharskich/przewodników kulinarnych. Nie szukałem książek typu Sushi, gdzie są przepisy na maki i sashimi, z obrazkami jak wachlować ryż. Chodzi mi o prawdziwą kuchnię narodową, wraz z opisami regionów, czy historii potraw. Och jak ja się naszukałem takich książek! Właśnie dziś postanowiłem połączyć przepis z kuchni japońskiej i uwaga! Soutch Beach :P Właśnie tak!
Yakitori z kurczaka
Składniki:
- 1 pierś drobiowa
- 1 szczypior
- duża papryka czerwona
- 1 średnia rzodkiew wczoraj zastąpiona kabaczkiem
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżeczki ciemnego sosu/oleju sezamowego
- 2 łyżeczki startego imbiru lub 4, 5 szczypt suszonego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 szpadki do szaszłyków
Kiedy już będziemy tak głodni, że za 15 minut zjemy wcześniej nabyte koty, nadziewamy wszystkie składniki na szpadki i pieczemy.Gdy kurczak się upiecze będzie gotowe. po wyjęciu radze polać wszystko sosem z zalewy. Szczelne otoczenie marynowanego kurczaka warzywami sprawia, że dzieli się z nimi smakiem, a sam pozostaje niesamowicie delikatny i wilgotny. Jako rekomendacja niech posłuży fakt, że wczoraj z Anią prawie się nie pobiliśmy o ostatnie kawałki. Smacznego!
Szaszlyki fajne, ale nie napisales co to za ksiazka....:/
OdpowiedzUsuńPodlinkuj Szymonie! ;-)