
Zapiekane naleśniki z lodami i jabłkiem
2 porcje
Składniki:
Ciasto
- 3 jajka
- 50 g masła
- 1/3 szklanki mleka
- kilka łyżek mąki
- olej
- 2 średnie jabłka
- łyżka miodu
- deczko cynamonu, może goździki
- deczko cukru dla niewrażliwych na fruktozę
Nadzienie przygotowujemy z obranych i pokrojonych w ósemki jabłek. Wrzucamy je do rondelka i dusimy - na początku można dodać troszkę wody. Dusimy zawzięcie i nieubłaganie aż jabłka zamienią się w masę. Ja mówię masa inni mówią papka. Zależy od wrażliwości estetycznej. To co niedawno przypominało owoc można rozgnieść widelcem - lecz nie trzeba. Dodajemy miód i cynamon dla rozpędzonych można dodać goździki. Dusimy aż usmażymy naleśniki a nasza rodzinka nie zacznie walić sztućcami w stół - czy w naszym przypadku domagać się atencji z sypialni. Całość finalizujemy zwijając posmarowane farszem naleśniki, wrzucając je na półmisek i zapiekając całość w piekarniku - około 6 min w 200 stopniach C. Nie zapomnijcie o kilku gałkach lodów - waniliowe i śmietankowe sprawdzają się wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz