Yaki Udon - makaron udon z wieprzowiną
2 os.
Składniki:
- połowa opakowania ugotowanego makaronu udon
- ok. 350 g wieprzowiny, w zależności od tego jak bardzo głodni jesteśmy ;]
- 1 liść kapusty - może być biała, może być pekińska
- garść pora pokrojonego w plasterki
- 2 marchewki posiekane na plasterki i grubości ok. 2-4mm
- kilka grzybów shiitake
- opcjonalnie 3 plasterki pasztetu rybnego kamaboko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 saszetka miso
- trochę nori i krążki dymki do dekoracji
Mięso kroimy mniej, więcej na kwadraty o boku 2 cm i smażymy na oleju. Po obsmażeniu wieprzowiny dodajemy pora, marchewki, kapustę grzyby i ewentualnie kamaboko. Pasztet służy tu zagęszczeniu atmosfery i wzbogaceniu smaku o aspekt suszonej ryby. Po poszperaniu na wiki dowiemy się, że w miso jest sporo suszonej ryby i tak właściwie możemy sobie podarować pasztet dodając więcej miso. W ziązku z tym w oryginale dusimy wszystko solidnie i dodajemy makaron - podgrzewamy i podajemy w miseczkach.
W mojej wariacji, tj. wersji bez pasztetu ;] robimy zaprawę z całej saszetki miso, sosu sojowego i mirim, które również można śmiało zastąpić mocnym winem śliwkowym dostępnym w naszych sklepach. Tym samym zyskujemy koncentrat zupy, w który wrzucamy makaron. Po chwili, gdy większość zostanie wchłonięta przez makaron - wrzucamy wszystko do garnka z mięsem, podgrzewamy i mieszamy.
Odwagi i smacznego :]
A miałam przeczucie, że jak zacznę regulanie tu przebywać to się dla mojej już niefiligranowej postury źle skończy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam