wtorek, 9 lutego 2010

Mozzarella w aromatycznym sosie

Poznana w kuchni mojego taty, świetna odpowiedź na znudzenie Caprese i sympatie do mozzarelli.
Łatwa i szybka do przygotowania przystawka z niezwykle ciekawym smakiem. Pasuje do kieliszka wytrawnego czerwonego wina, Szymon lubi pić do tej mozzarelli bordeaux. W domu czasami jadamy ją na szybki lanch.

4 osoby
Składniki:
  • 4 kulki mozzarelli
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 czerwona cebula - niewielka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 marynowana ostra papryka (jeśli lubimy łagodne potrawy możemy z niej zrezygnować)
  • 1 ząbek czosnku (lub 2)
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina
  • 1 łyżka bazylii
Oliwki, natkę i papryczkę posiekać drobno, cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki i kapary wrzucić do miski, wymieszać i dodać wyciśnięty czosnek. Dodać posiekana bazylię, ocet, sól (my do sałatek używamy mielonej soli morskiej) i świeżo zmielony pieprz. Całość zalać oliwą i odstawić na 20 min do lodówki. Mozzarelle pokrojona w plastry polać przygotowaną mieszanką.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...