4 osoby:
Składniki:
- 500ml wody (2 szklanki)
- tyle samo mleka
- 170g kaszy na polentę (1 szklanka)
- 40 g drobno startego parmezanu lub innego w miarę twardego sera
- 125g śmietanki (pół szklanki) lub gęstego jogurtu
- natka pietruszki (do polenty wedle uznania - radzę nie przesadzić bo zginie smak sera)
- masło (koło 50g)
- oliwa (2 łyżki)
- 450g cebuli pokrojonej w plasterki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej - ostatecznie może być zwykła do zagęszczenia sosu
- 180 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki musztardy - polecamy dijon
- 500 g pokrojonej w plasterki wątróbki - polecamy cielęcą i indyczą
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- W rondlu zagotuj mleko i wodę. Wolno dodawaj kaszę do rondla mieszając nieprzerwanie. Zmniejsz ogień drastycznie i na wolnym ogniu gotuj pod przykryciem koło 20 minut.
- W czasie kiedy kasza dochodzi zetrzyj ser i pokrój pietruszkę.
- Dalej na patelni wymieszaj część oliwy z częścią masła, usmaż cebulę, mieszając aż ładnie się zeszkli i zmięknie. Gdy masz 2 patelnie dodaj mąkę kukurydzianą bulion i musztardę mieszając i trzymając na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Gdy brak ci dodatkowej patelni przełóż do garnka ;) i na boga nie myj patelni bo jak zwykł mawiać Makłowicz "tam cały smak zostaje".
- Na patelnię wlej oliwę i na dużym ogniu podsmaż wątróbkę ze wszystkich stron. Będzie pryskało skwierczało i brudziło jak cholera, ale warto! Cała w tym zabawa! Można lekko posolić i delikatnie popieprzyć dla tych co nie szaleją za smakiem krwistej wątroby a bardziej wolą kuchnię swoich mam.
- Na sam koniec tuż przed podaniem, na talerzu dodaj octu balsamicznego do polenty i na wątróbkę.
Rada dla Panów: Posprzątajcie po jedzeniu w kuchni!
Enjoy!
jakie podróby, przecież mieli zamknąć stadion !
OdpowiedzUsuń