Z przepisem można improwizować ile dusza zapragnie, zresztą jak to często bywa z włoskimi przepisami.

Składniki:
- 1/2 długiej ciabatty albo bułki weneckiej
- 3 ząbki czosnku (rozgnieciony)
- 1/4 szklanki oliwy
- 500 g przepołowionych pomidorków cherry
- pokrojony w kostkę ogórek
- średnie awokado - grubo pokrojone, gdyż inaczej zamieni się w papkę
- 1/4 szklanki opłukanych kaparów - dodają pewnej goryczki, więc jak ktoś nie przepada polecamy mniej
- duża żółta papryka - grubo pokrojona
- 450 g opłukanej i odsączonej białej fasoli z puszki
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 1/3 szklanki oliwy
Aby powstał pomidorowy winegret po prostu zmieszaj wszystkie składniki - można doprawić (sos również dobrze zmiesza za pomocą systemu potrząsania lub magicznym mieszadełkiem z ikei (Idealisk)
Przypieczony chleb zmieszaj z pozostałymi składnikami i sosem we wcześniej używanej dużej misce.
Mniam, chyba zrobie. Moze jakos w przyszlym tygodniu. Podpowiedzcie mi tylko w sprawie tego octu z czerwonego wina...gdzie to cudo kupiliscie?
OdpowiedzUsuńNo masz, w każdym sklepie najczęściej stoi obok oliwy.
OdpowiedzUsuńYhym...rozejrze sie. Chcialam jeszcze zlozyc zamowienie na Szymonowe guacamole. Poprosze o posta z przepisem :-)
OdpowiedzUsuńAniu, Szymonie :) piękna i bardzo apetyczna strona :) będę tu częściej zaglądać :) a tymczasem, może spotkamy się jakoś, żeby coś wspólnie upichcić? ;))) buźka maja:)
OdpowiedzUsuń