poniedziałek, 15 lutego 2010

Walentynkowy łosoś w suszonych pomidorach z ziemniakami z pesto

Wczoraj były walentynki. Na walentynki trzeba nam coś specjalnego, coś sprawdzonego ale i nie banalnego czy powszedniego. Praktycznie od świąt nie raczyliśmy się żadną rybą (paluszki rybne i inne mrożonki zaliczam do wyrobów około ichtiotycznych) nad czym strasznie ubolewamy więc zagościł pomysł na rybę. Jak fisz to pierwszy do głowy przychodzi pyszny łosoś - bezwzględnie najprostsza do przygotowania ryba - minimalizująca ryzyko porażki.

mała dygresja: Smutny jest los ryby w kuchni przeciętnej polskiej rodziny. Nie pamiętam procentów ale większość polskich domów wita rybę raz w roku i najczęściej jest to karp. Niestety jak Ania głośi "karp mułem jedzie..." Przecież ryby SĄ DOBRE NA WSZYSTKO!! ! a i karpia można zrobić ze smakiem... Natchniony cenioną przez Nas Martą Gessler, podkreślam Martą, decydujemy się na Łososia w suszonych pomidorach. Mniam!

Idąc za skojarzeniem -> co za to jest codziennie w większości polskich domów? Ziemniaki. Rozgotowane, słone, do znudzenia jednakowo smutne. Przecież ziemniaki są tak wielozadaniowe, jak można obcować z nimi na co dzień i nie mieć potrzeby urozmaicenia! Nawet nie mówię o ryżu, czy makaronie broń boże! Przecież to nas zamieni w chińczyki albo włochy - cytując pewną Ciotkę. Polacy jedzą ziemniaki - basta!. Z ziemniaków robi się tyle smacznych klusek, zapiekanek, tyle smaków puree... Lista jest nieskończona! Zwłaszcza polecamy Ziemniaki z Pesto. Jest to nasza potrawa popisowa! Smak niebanalny zasługuje paście pesto dzięki czemu może uchodzic za dodatek do bardzo wykwintnych dań i na bardzo specjalne okazje. Zarazem ziemniaki w łupinach również pasują do bardziej nieformalnych okazji jak grila i smakiem i faktem, że można je śmiało palcami wcinac.


Ziemniaki z pesto
2 osoby:
Składniki:
  • 8 ziemniaków
  • 150 g gęstej śmietany np. 18%
  • 50 ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo starty parmezan lub inny smaczny ser
  • pół słoiczka sosu pesto - jak kto lubi
- Ziemniaki wyszorować szczoteczką, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem, natrzeć trochę solą. Ułożyć na blasze w piekarniku. Piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni aż zrobią się miękkie w środku, a skórka chrupiąca. W międzyczasie przygotować resztę jedzenia w naszym przypadku łososia!
- Ziemniaki wyjąć z pieca, przekroić wzdłuż na połówki, nieco ostudzić. W tym czasie w rondelku wymieszać śmietanę z bulionem i podgrzewać tak długo aż zmniejszą swoją objętość o połowę (ok. 10 minut). Połówki wydrążyć tak by na dolę i na ściankach zostało ziemniaka, masę ziemniaczaną przełożyć do rondelka i rozgnieść na puree. Dodać sok z cytryny, sos pesto, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem albo ziołami prowansalskimi. Nadzienie nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków, posypać parmezanem i zapiekać ok. 10 - 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Łosoś w suszonych pomidorach.
2 osoby
Składniki:

  • 2 dzwonki łososia bądź części filetu
  • świeży szpinak - ok 300g
  • orzechy pinii, lub słonecznika i laskowych pokrojone bądź rozdrobnione w moździerzu - ok.100 g
  • posiekane suszone pomidory - 1 słoik
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia
  • świeżo zmielony pieprz i sól
Słowem wstępu kilka słów o rybie. Na stronach wwf można ściągnąć super poradnik o rybach w Polsce na prawdę pomocny. Np. Kupno Dorsza jest legalne tylko gdy ma powyżej 30 cm!
Świerze ryby są jasne, mniej śliskie, bardziej czuć wodą i solą niż tylko rybą, warto poszukać śladów krwi , czy wnętrzności - gdy są jeszcze nie zaschnięte tym bardziej świeże. W dobrym sklepie rybnym można się umówić na kontakt po dostawie, lub dowiedziec kiedy jakie ryby przyworzą. Np. w czwartek przywożą świeże ryby do piotra i pawła - w piątek są na stole, bo w czwartek często jeszcze chcą sprzedać stare - warto się domagać nowych! Kiedyś Pani z P&P gdy powiedziałem, że szukam na sushi łososia i będę na surowo smakował z całej mokrej ryby wprost z lodu z ciężarówki odkroiła mi filet.

Proporcje składników są zależne od naszego smaku - jak lubimy bardziej smak orzeszków niż szpinaku odpowiednio możemy zmienić proporcje - łosoś będzie bardziej orzechowy.
Więcej masy może pełni funkcję smacznej sałatki.
- Łososia przemyc i posypac sola.
- Umyć szpinak i sparzyć wrzątkiem bądź na parze ugotować aż "oklapnie" ;)
- Orzeszki i szpinak posiekac, wymieszac z pomidorami.
- naczynie wysmarować masłem, ułożyć łososia, na łososia farsz.
- posypać pieprzem i piec 15 - 20 min w temp. 200 stopni.

1 komentarz:

  1. Haha! My też na Walentynki robilismy podobny zestaw-łosoś + zapiekanka z ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...